Alumni Kami

Kumpulan Kecemerlangan Soka Bloom

Berita &
Kemas Kini

Projek Pengubahsuaian Tadika Seri Soka 2020

Tadika Seri Soka (TSS) direka secara unik untuk memenuhi keperluan perkembangan kanak-kanak berumur 4, 5 dan 6 tahun. Matlamat kami di TSS adalah untuk bekerjasama menyediakan persekitaran pembelajaran yang kaya untuk kanak-kanak.

Persekitaran fizikal sekolah akan memberi kesan yang mendalam terhadap pembelajaran kanak-kanak. Memang sangat penting untuk memberi kanak-kanak kita satu permulaan persekolahan yang baik di tempat yang bersih, positif, selamat, penyayang dan tempat yang menyeronokkan untuk belajar dan berkembang.

Bangunan TSS dibina pada tahun 1994. Setelah 25 tahun, tidak dapat dielakkan bahawa pengubahsuaian besar diperlukan. Oleh yang demikian, kami memulakan projek pengubahsuaian pada awal tahun 2020. Projek ini terganggu kerana pandemik Covid-19  dan Perintah Kawalan Pergerakan yang dilaksanakan oleh kerajaan. Projek ini akhirnya disempurnakan pada akhir Disember 2020.

Objektif utama pengubahsuaian ini adalah:

  1. Untuk meningkatkan kualiti kemudahan yang usang
  2. Untuk meningkatkan daya penarik bangunan
  3. Untuk memperluas ruang dan kawasan dalaman
  4. Untuk memastikan sekolah dapat memenuhi keperluan kanak-kanak dan guru-guru dalam pembelajaran dan pengajaran yang berterusan.

Oleh sebab kanak-kanak sering berada di dalam kelas, maka semua bilik darjah telah diperbaharui sepenuhnya. Semua kemasan dalaman, kabinet, tingkap dan pintu telah diperbaiki atau diganti mengikut keperluan. Bilangan tandas juga telah ditambah.

Lobi 2 Sudut Pengasas kini lebih terbuka, lebih berangin dan cerah dengan pengudaraan yang lebih baik serta bercahaya semula jadi. Kini, sudut ini menjadi ruang yang menakjubkan dan selesa bagi kanak-kanak untuk menjalani aktiviti-aktiviti pembelajaran secara berkumpulan.

Pintu masuk ke Lobi 2 mempunyai pandangan yang baharu dengan warna pelangi dan rak kasut yang baharu. Warna spektrum pelanginya sangat peramah dan dapat menyenangkan secara estetik untuk semua kanak-kanak dan ibu bapa.

Pengubahsuaian ini turut melibatkan pembinaan tingkat tambahan di bahagian depan bangunan yang mempunyai bilik serbaguna baharu, bilik guru baharu, kawasan rehat dan 4 unit tandas yang baharu. Ruang dapur yang telah dibesarkan menyediakan lebih banyak ruang makan untuk kakitangan TSS.

Dengan lapisan cat baharu bagi seluruh bangunan, TSS kelihatan baharu.

Kami yakin bahawa pengubahsuaian ini akan meningkatkan sepenuhnya pengalaman pembelajaran kanak-kanak yang positif di persekitaran yang mempunyai lebih banyak ruang untuk mereka menjalani aktiviti dan berinteraksi antara satu sama lain. Keadaan ini akan menimbulkan keyakinan dan kepuasan dalam kemajuan kanak-kanak.

Kami memulakan tahun persekolahan baharu pada 20 Januari 2021 di bangunan yang selesai diubahsuai dengan keterujaan dan kegembiraan.

Nota:

  1. Keseluruhan projek pengubahsuaian utama ini dibiayai oleh Soka Gakkai Malaysia (SGM).
  2. Dengan keselamatan semua kanak-kanak sebagai keutamaan kami, TSS dipindah ke asrama bangunan SGM yang berdekatan untuk sementara. Kami sangat berterima kasih kepada SGM kerana membolehkan kami terus mengajar kanak-kanak.
  3. Kami juga ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada semua kanak-kanak, ibu bapa, guru-guru dan kakitangan kerana dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran baharu dengan mudah. Tanpa sokongan dan kerjasama ibu bapa yang berterusan, kami tidak akan dapat mencapai apa yang kami lakukan sekarang.
  4. Kepada semua pihak yang terlibat untuk menjayakan dan menyempurnakan projek pengubahsuaian ini termasuk pasukan arkitek, pengurus projek, kontraktor, penyelia dan lain-lain, kami ingin mengucapkan terima kasih kepada anda semua untuk pekerjaan yang hebat. Kejayaan ini amat terpuji.
  5. Kami sangat berterima kasih kepada Lembaga TSS dan Pengarah YSGM atas nasihat, pandangan dan sokongan mereka yang berharga pada keseluruhan proses pengubahsuaian ini.

Terima Kasih.

Bahasa Melayu
error: Content is protected !!